Drivknute

Skriv inn ditt reg.nr.

Drivknute til din bil

En drivknute eller drivakselledd brukes for å kunne overføre kraften fra motoren til de drivende hjulene. Drivknuten er laget for å overføre kraft i ulike vinkler uten at det blir friksjon og rykking i kjøringen. Den brukes for å skape best mulig komfort når du kjører, og tillate effektiv styring av bilen.

Det å ha en godt fungerende drivknute er viktig fordi den minsker friksjonen i kjøringen, samtidig som den effektivt overfører kraften fra motoren til de drivende hjulene. Drivknuter har ofte lang levetid, men ytre faktorer som for eksempel en ødelagt gummimansjett kan føre til at de går fortere i stykker. De brukes både til kjøretøy med forhjuls- og bakhjulstrekk, og Skruvat har mengder med drivknuter, slik at du skal kunne finne akkurat rett drivknute til ditt kjøretøy.

Indre og ytre drivknute

De aller fleste biler med forhjuls- eller firehjulstrekk har en indre og en ytre drivknute. Den ytre drivknuten slites mest fordi det er ved store rattutslag den ytre drivknuten beveger seg mest, mens den indre sitter ved girkassen og har mindre bevegelser. Den vanligste årsaken til at de går i stykker er ikke på grunn av slitasje. Det er betydelig vanligere at de går i stykker hvis mansjettene på drivakselen har revnet eller at klemmene har løsnet eller gått tvers av. Mansjetten har som oppgave å beskytte drivknuten fra skitt og fukt, og samtidig holde smørefettet på plass inne i den.

Ofte høres det tydelig når den ytre drivknuten har gått i stykker, fordi det knepper eller kommer ulyder hvis man svinger i lave hastigheter. Hvis den indre knuten skulle være i stykker merker du det gjennom vibrasjoner – spesielt når du gir gass og akselererer. Skruvat har mange ulike drivknuter eller drivledd, slik at du kan finne den delen som passer perfekt til akkurat ditt kjøretøy.
Bilmerker
Viser 1 - 30 av 6615 produkter

Bra
Trustpilot rating stars
Basert på 13 670 anmeldelser
Se noen av brukervurderingene her.