Så viktig er oljen for din bil

Bilen trenger bra motorolje, og motoroljen må ikke skiftes for sent. Da kan motoren havarere. Men å velge rett olje er ikke det letteste. Det er mange ting man må tenke på, og her er de viktigste.

Det finnes flere ulike typer motorolje . De vanligste er mineralolje, helsyntetisk og delsyntetisk olje. Mineraloljen består av raffinert råolje, den helsyntetiske oljen er råolje som er prosessert i produksjonen, og den delsyntetiske oljen er en blanding av mineralolje og helsyntetisk olje.

Motoroljens viktigste oppgave er å redusere friksjonen som oppstår når kolbene beveger seg opp og ned i sylindrene. Motoroljen leder også bort varme og beskytter mot korrosjon.

Oljen har dessuten en rengjørende effekt og fjerner sot og andre uønskede partikler i motoren. Når oljen drar til seg diverse smuss, betyr det at den er gammel og begynner å miste sine positive egenskaper. Derfor er det viktig å skifte olje med jevne mellomrom.

- En bra olje forlenger motorens livslengde. Den reduserte friksjonen gir også et lavere bensinforbruk, sier Magnus Possman, teknisk ekspert og forretningsområdesjef hos Skruvat.

Ulike oljer har forskjellig viskositet, som handler om hvor lettflytende de er. Viskositetsklassen måles i et system som kalles SAE, og det er den merkingen man ser på flaskene som forteller hvor lettflytende væsken er ved kaldstart og hvor lett den er når motoren er varm og belastes. For eksempel hvis det står SAE 10W-40 skrevet på flasken, så står 10W for de kalde egenskapene og 40 for egenskapene ved høyere temperaturer. Jo høyere tall, desto tykkere er oljen.

- Det er viktig at du velger riktig olje med riktig merking for bilen din. Hvis du velger feil, risikerer du at smøringen ikke blir optimal og at motoren utsettes for unødvendig slitasje. Nøyaktig hvilken viskositet oljen skal ha i bilen din, kan du lese om i bilens håndbok, forteller Magnus Possman.

Tips for oljeskift

  • Ikke skift oljen når motoren er kald. Det kan være vanskelig å få ut alt når oljen er seig. Man skal heller ikke skifte olje når motoren er varm. Da kan man brenne seg.
  • Skift også oljefilteret ved hvert oljeskift. Hvis filteret er skittent, kan smuss og uønskede partikler komme forbi og inn i motoren igjen.
  • Vent med å belaste motoren for hardt rett etter et oljeskift. Det kan ta litt tid før oljen når ut i alle kanaler. La gjerne bilen gå på tomgang noen minutter slik at oljen rekker å bli varm og kan begynne å smøre hver del av motoren.
  • Den gamle motoroljen inneholder mange stoffer som er skadelige for miljøet. Sørg for at den kastes på riktig måte.

Slik tolker du motoroljens farge

Svart olje

Oljen blir fort svart – det er sot og smuss fra forbrenningen som blir oppløst. Det er helt normalt.

Gul og gjennomsiktig olje

Oljen er helt ny – herlig! Nyt mens du kan, oljen blir snart svart.

Brun olje

Det her ikke bra. Hvis oljen er brun betyr det at det har kommet vann i den. Ofte handler det om kondensvann, men det kan også komme fra radiatoren. Da er det på tide med en reparasjon.

skruvat.no – bra bildeler til helskrudde priser. Les mer her.