Advarsel: Slik slites bremsene dine på vinteren

Bremsene dine kan være dårlige uten at du merker det fordi de utsettes for store påkjenninger som gjør at de slites raskt.
- Pass på å undersøke bremsene nå før vinteren, råder Magnus Possman hos Skruvat.

Finn bremser til bilen din

Bremsene er bilens viktigste sikkerhetsutstyr, og fordi de er montert i hjulene, blir de konstant utsatt for belastninger. Likevel er det få som sjekker bremsene regelmessig og får service på dem. Nå før vinteren er det spesielt viktig å påse at bremsene er i orden.

- Det er mye forurensing på veiene om vinteren. Grus, salt og smuss sliter hardt på bremsene. Smuss kan føre til at bremsecaliperne krangler, noe som over tid kan føre til at bremseklossene legger seg mot bremseskivene . I tillegg til unormal slitasje kan det også føre til overoppheting og økt drivstofforbruk, forteller Magnus Possman, forretningsområdesjef og teknisk ekspert hos Skruvat.

En god anledning til å kontrollere bremsene er når du bytter fra sommerdekk til vinterdekk :

• Start med å heise bilen og sørg for at den står trygt. Bruk gjerne støttebukk slik at du kan jobbe uten å bekymre deg for at bilen rører på seg.

• Sjekk deretter at hjulet ruller fritt. Det er normalt at bremseskivene og bremseklossene berører hverandre litt, men det skal ikke føles tregt å snurre hjulet.

• Sjekk deretter at bremseklossene ikke er for slitte.

"Jeg synes at man også skal ta av bremsecaliperen og rengjøre den skikkelig for å forhindre at caliperen begynner å fuske. Hvis du ikke trenger å skifte klossene kan du gi dem nytt liv ved å slipe av overflaten med sandpapir, sier Magnus Possman.

Bremseklosser er en forbruksvare, og det går bra å bare bytte klossene. Skal du også skifte bremseskiver er det lurt å skifte klossene samtidig.

– Hvis du bytter bremseskiver, må du også bytte bremseklosser, selv om det er mye igjen av dem. Belegget har formet seg etter den eksisterende skiven og kan derfor slite unødvendig mye på de nye bremseskivene, sier Magnus Possman.