De beste sommerdekkene til bilen – slik velger du rett

Rett dekk på bilen gjør stor forskjell, både på komfort, sikkerhet og drivstofforbruk. Men det finnes mye å velge på, og det blir lett feil nor man kjøper nye sommerdekk. Her er alt du trenger å vite.

Finn nye sommerdekk til din bil her!

Fra og med 1. april kan du ifølge loven skifte til sommerdekk, selv om det enkelte plasser er en god idé å beholde vinterekkene på en stund til. Mange som skifter til sommerdekk velger å kjøpe nye i begynnelsen av sesongen – og det er ikke alltid lett å vite hvilke dekk man skal velge.
– Først må du sørge for at du får rett dimensjoner slik at dekkene passer på felgene. Den enkleste måten å finne ut det på er å se på de gamle dekkene, der finnes informasjonen du behøver, sier Henrik Bjurhem, Business Manager på Bythjul.com.

Men å kjøpe dekk er mye mer komplisert enn å bare finne rett størrelse. Ulike bilmodeller har ulike egenskaper, har ulik tyngde og er konstruert for å kunne kjøre i forskjellig fart. Derfor trenger de ulike typer dekk som tåler den belastning og fart som er tenkt for den respektive bilen.
– Informasjon om hvilken belastnings- og hastighetsindex som bilen krever finner du i registreringsbeviset eller på Transportstyrelsens hjemmeside, sier Henrik Bjurhem.

Når du har kommet fram til riktige dimensjoner og rett belastnings- og hastighetsindex er det enda noen ting man må tenke på. Ulike dekk har nemlig ulike egenskaper. Noen dekk er ekstra holdbare, noen har lav rullemotstand, enkelte er usedvanlig stillegående og andre har bedre våtgrep enn sine konkurrenter. Å finne et dekk som er best på alt går ikke, derfor må man prioritere utifra det man selv synes er viktigst.
– Først må man bestemme seg for hvor mye man vil betale og hvilket nivå på sikkerhet, ytelse og holdbarhet man vil ha. Les gjerne dekktester som ofte medfølger de store magasinene, sier Henrik Bjurhem.

I 2012 kom regelen om en spesiell EU-merking på dekk. Dette er et system som skal hjelpe konsumenter å velge dekk utifra sine egne preferenser. Merkingen gir en rask oversikt over hvilke egenskaper et dekk har og gjør det lettere å finne rett. Mer om merkingen kan du lese HER . Finn nye sommerdekk til bilen her!