De «hemlige” kodene som avslører tilstanden på bilen din

Din bil kan fortelle deg hvordan den egentlig har det, kunsten er å forstå hva den prøver å fortelle deg. Med et enkelt hjelpemiddel kan du nå tolke bilens feilkoder uten at du trenger å betale dyre penger på et verksted.

Her kan du bestille feilsøkningsapparat/OBD til din bil

On Board Diagnostics, eller OBD II, ble standard i alle dieselbiler fra år 2003 og i alle bensinbiler fra 2001. Det her er et diagnoseverktøy som er utviklet for at man skal kunne kommunisere med elektronikken i moderne biler. Her leser man av feilkoder og parametre, og her oppdateres styreenheter.

Før krevdes avansert og dyrt spesialutstyr for å lese av felkoder i en bil, det betydde at man måtte bestille tid på et verksted for å få hjelp med å finne ut hva som var galt med bilen. Men slik er det ikke lengre. Nå kan man kjøpe diagnoseverktøy som alle har råd til.
– Man kobler inn en liten plugg i bilens OBD-uttak. Med bluetooth får den så kontakt med din smartphone, og du kan lese av bilens feilkoder i en app. Her kan man også i realtid se bilens forbruk og belastning i tillegg til å ta bort feilkoder, forteller Magnus Possman, tekniskt sakkyndig og forretningsområdesjef hos Skruvat.

Det finnes regler for hvilke koder en bilprodusent skal kunne gi fra seg. Og alle disse kodene, pluss et stort antall sensorverdier finnes tilgjengelige i realtid. Det er samme informasjon som verkstedet har tilgang til.
– For eksempel får man tilgang til de motorrelaterte feilkodene, der man kan se om lambdaverdien er feil, eller om tenningen ikke funker som den skal, sier Magnus Possman.

For alle som liker å mekke selv på bilen kan et feilsøkningsverktøy være uvurderlig. Istedet for å lete lenge etter feilene, og kanskje bytte ut deler som er helt ok, kan man nå angripe problemet selv og med en gang.
– Du får ut mange parametre med verktøyet og kan gjøre korrekte analyser av hva som er feil. Det betyr at man selv kan gjøre jobben, og slipper å ha bilen inn på verksted. Og det kan man virkelig spare penger på, sier Possman.

Her kan du enkelt bestille feilsøkningsverktøy/OBD til Din bil