Derfor kan ditt batteri slutte å fungere i påskeferien

Ditt bilbatteri kan ha blitt skadet under vinteren. Det innebærer at du når som helst risikerer å bli stående med en bil som ikke starter. Her er de beste tipsene for å unngå at dette skjer.

skruvat.no – bra bildeler til helskrudde priser. Les mer her.

For å fungere optimalt trenger bilbatteriet litt oppmerksomhet, spesielt i vinterhalvåret. Et batteri som ikke er fulladet risikerer nemlig å skades ved lave temperaturer, som kan lede til at bilen ikke starter eller i verste fall stopper under fart. Og det er nå på våren du oppdager problemene.

– Jo dårligere stand batteriet er i, jo følsommere blir det for minusgrader, sier Magnus Possman, forretningsområdesjef og teknisk ekspert på Skruvat .

Biler som står stille, eller kun kjører så korte turer at bilen ikke rekker å lade batteriene risikerer å få problemer. Og det er ofte under langturer at disse problemene viser seg, fordi man da bruker bilens elektriske utstyr mer. Man kanskje hører på musikk, bruker stolvarmeren, lader telefonen eller har en elektrisk kjølebag i bagasjerommet. Alt dette utgjør en belastning på batteriet.

Et batteri varer ikke evig, men det er jo bra om man kan få det til å leve så lenge som mulig.

– Man skal sørge for at bilen kjøres jevnlig, det er ikke bra for et kjøretøy at det står for lenge stille. Dersom man vet at bilen kommer til å bli stående en lengre periode, bør man oppbevare batteriet frakoblet og svalt, sier Magnus Possman.

Kjører man bare kortere strekninger kan det være lurt å vedlikeholdslade sitt batteri. Det finnes mange batteriladere som er enkle å bruke, og det finnes tilbehør som kobles til den elektriske motorvarmeren.

– Det finnes motorvarmere med vedlikeholdslading. Med en gang du kobler på motorvarmeren så lades batteriet, og det er en bra løsning for alle som vanligvis kjører korte strekninger, sier Magnus Possman.

Det er lett å sjekke status på sitt batteri ettersom det finnes så mange bra hjelpemidler i ulike prisklasser. Men selv om det viser seg at selve batteriet er i god stand, kan man ha problem med ladingen. Da skal du sjekke to ting.

– Man kan undersøke om dynamoen fungerer. Ved hjelp av et multimeter måler du batteriet når motoren er på. De fleste dynamoer er 14,5 V og det skal helst ikke være under 13. Sjekk også jordingskabelen som går fra minuspolen til chassiset. Den skal ikke glippe eller ha irr, sier Magnus Possman.

skruvat.no – bra bildeler til helskrudde priser. Les mer her.