Last bilen riktig – unngå skader og bøter

Er du ikke så nøye med hvordan du laster bilen din, kan du faktisk være en fare i trafikken. Dessuten risikerer du som bilfører å bli bøtelagt hvis du ikke følger de reglene som gjelder. Her får du noen tips til hvordan pakke bilen riktig og trygt.

Mange nordmenn drar på langtur på denne tiden av året. Fjellet og hytteturer med venner og familie lokker. Uansett hvor turen går så blir det sannsynligvis mye pakking, og ofte skal man ha med tunge ting som ski og slalåmstøvler. Disse kan utgjøre en sikkerhetsrisiko i trafikken.

For at bilens egenskaper på veien ikke skal endre seg, skal tunge ting lastes foran eller over bakakselen. Ekstra vekt på bak bakakselen kan resultere i overstyring, altså at bilen vil svinge mer enn normalt. Tung last skal også ligge så lavt som mulig. Har du tung last høyt opp, for eksempel i takboksen, kan bilen bli vinglete. Ved en unnamanøver kan dette bli farlig, spesielt der veidekke er dårlig.

Det holder ikke å bare plassere lasten riktig for at man skal kunne ferdes trygt. Man må også passe på at lasten ikke rører seg. Bruk gjerne et lastenett eller spennbånd for å holde lasten på plass. Sørg for at ingen harde ting ligger løst i bilen – det kan medføre personskade ved kraftig bremsing eller kollisjon.

Det finnes regler for hvor tungt man kan laste en bil, noe som varierer for ulike bilmodeller. Hva som gjelder for din bil kan du lese om i registreringsbeviset. Husk å ta med passasjerenes vekt når du regner ut lasten for å unngå bøter for overlasting.

Tips! Dette må du tenke på når du laster bilen:

  • Legg den tyngste lasten så langt ned og fram som mulig i bagasjerommet.
  • Ikke last noe tungt over ryggstøtten bak – det kan fly framover og gjøre stor skade.
  • Legg ned last som kan velte i svinger eller ved bremsing.
  • Kontroller bilens makslast – glem ikke vekten av passasjerene.
  • Bruk lastgitter i stasjonsvogn. Ved ulykke kan gitteret hindre last fra å fly på passasjerene.
  • Kontroller hvor mye du kan laste på taket. Ikke glem å inkludere vekten av takboks og lastholder
  • Ikke ha noen løse gjenstander i bilen. Ved en ulykke kan en liten brusboks være nok til å skade et menneske alvorlig.
  • Sikre lasten godt så den ikke rører på seg og dermed gjør veigrepet dårligere. Det gjelder også last i takboksen.
  • Pakk saker som du antagelig trenger under turen, som varme klær, til slutt og lett tilgjengelig.
  • Husk at husdyr som ikke er fastspente eller som sitter i bur risikerer å både skades og skade medreisende ved hard bremsing.

skruvat.no – bra bildeler til helskrudde priser. Les mer her